top of page

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dun naaldje in de huid en spier wordt gestoken. Deze techniek is heel effectief bij de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op principes binnen de westerse geneeskunde en mag dus niet verward worden met acupunctuur.

”Dry” duidt op het feit dat niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Triggerpoints

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerokken, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Dit zorgt voor bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten. Triggerpoints kunnen worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs bij een kleine belasting

  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bv. zwaar tillen, intensief sporten)

  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding

  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan

  • Acute traumata zoals een valpartij, botsing of blokkage.

Dry Needling

Laura.jpg
bottom of page