top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid De Marie

Stoppen met roken

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2019

Negen van de tien rokers willen er liever vandaag nog mee ophouden, niet alleen om gezondheidsredenen (hart- en vaatziekten, chronisch longlijden, kanker, vruchtbaarheidsstoornissen,…,) maar ook om de alsmaar zwaarder wordende financiële belasting van de rookverslaving.


De verslaving aan nicotine

Roken veroorzaakt zoals al aangehaald een lichamelijke en geestelijke verslaving aan tabak. De lichamelijke verslaving aan nicotine veroorzaakt bij het stoppen met roken ontwenningsverschijnselen zoals angst, nervositeit, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, zweten, slaapstoornissen, constipatie en een verhoogde eetlust.


De symptomen zijn het hevigst gedurende de eerste dagen van het stoppen met roken en ze zijn sterker aanwezig naarmate u meer rookte per dag. De geestelijke verslaving aan nicotine is minder zichtbaar, maar daarom niet minder sterk aanwezig. Het gaat om een complex fenomeen, waar verschillende elementen een rol spelen. Er is de nicotine als genotsmiddel, onlosmakelijk verbonden met de prettige momenten van het leven. Er is de nicotine als gewoonte, de sigaret die we als het ware automatisch opsteken bij een kop koffie, een glas wijn, aan de telefoon of tijdens een babbel met vrienden.


En dan is er nog de nicotine als steun en toeverlaat: de sigaret die we opsteken bij verdriet, vermoeidheid, stress. De geestelijke verslaving aan nicotine is tijdens het stoppen met roken een niet te onderschatten element.


Waarom acupunctuur?

Stoppen met roken zonder begeleiding of therapie is zeer moeilijk. Cijfers tonen aan dat slechts een zeer klein aantal rokers kan stoppen met de zogenaamde “cold turkey methode”, op eigen houtje dus en zonder hulpmiddelen.


Acupunctuur pakt bij het stoppen met roken zowel de lichamelijke als geestelijke nicotineverslaving aan. Door het aanprikken van specifieke acupunctuurpunten zal u minder last hebben van ontwenningsverschijnselen, wordt het gemis aan tabak en de daarbmee gepaard gaande stress en agitatie onderdrukt, én wordt uw wilskracht gestimuleerd waardoor volhouden makkelijker wordt.


Gemiddeld zijn 3 à 4 behandelingen binnen een periode van 3 weken voldoende om te stoppen met roken.20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page