top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid De Marie

Sportbegeleiding en sportletsels

Tegenwoordig wordt het sporten in alle mogelijke media gepromoot. Volgens diezelfde media ben je niet "in" als je geen marathon gelopen hebt, laat staan als je Vlaanderen niet hebt doorkruist met de fiets...


Maar aan sport doen heeft pas positieve effecten op het lichaam als je het op een verstandige manier aanpakt. Men moet verstandig met zijn energie omgaan. En als men energie zegt, dan is het vanzelfsprekend dat ook acupunctuur daar zijn steentje aan kan bijdragen.


 

Voorkomen beter dan genezen


In onze huidige maatschappij ligt de nadruk vooral op het "genezen". Dus in de meeste gevallen zal de sporter enkel contact opnemen met een acupuncturist voor de behandeling van een blessure. Een blessure wijst op een stagnatie (blokkade) van energie in de meridianen. Via acupunctuur kunnen we deze stagnatie opheffen. In de hersenen komen er pijnstillende an anti-inflammatoire stoffen vrij waardoor de ontsteking en de pijn kunnen verholpen worden.


Maar het is belangrijk dat de sporter weet dat er meer moet gebeuren om de blessure niet te laten terugkeren. Eén van de basisprincipes van de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen) is dat het een belangrijke taak van de acupuncturist is om ervoor te zorgen dat zijn patiënt niet ziek wordt. Het preventieve karakter van TCG wordt al te vaak verwaarloosd.


Binnen de preventie van ziekte is sporten (of oefeningen doen voor een gezond lichaam) een basisvereiste. Op de juiste manier sporten is een tweede vereiste om dit lichaam gezond te houden.


Zowel de recreant die voor de eerste keer "start to run" uitprobeert, als de profatleet die wedstrijden doet moet rekening houden met alle facetten.


Eerst en vooral moet men op een juiste manier trainen. Trainen is het aanmaken van brandstof om een prestatie te kunnen leveren. Brandstof = energie = Qi. Daarnaast moet men voldoende trainen om brandstof (energie) aan te maken, maar wanneer energie om een of andere reden onvoldoende aanwezig is of stagneert in ons lichaam zal de training niet het gewenste effect opleveren.


Voor het optimaliseren van training is het goed om de energiehuishouding op punt te laten zetten door een acupuncturist.


Acupunctuur blijkt ook een ideaal hulpmiddel om de spieren te laten herstellen van een geleverde prestatie. Is dit nu na een wedstrijd of tussen bepaalde trainingen, men moet er steeds voor zorgen dat het lichaam voldoende hersteld is vooraleer men aan een nieuwe trainingsprikkel begint. Anders zal het lichaam onvermijdelijk overbelast raken en afstevenen op overbelastingsletsels.


 

De invloed van stress


Vele atleten trainen en sporten gedurende jaren op hoog niveau. Wedstrijden winnen en nederlagen verwerken, intense trainingsprogramma's, druk van sponsors, algemene stress en spanning... De sportpsycholoog is niet meer weg te denken uit het huidige sportlandschap.

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk en deze situatie is niet optimaal voor de sporter om te presteren.


Stress levert in eerste instantie een verstoring van de energie (Qi)-huishouding. Deze storing heeft een blokkade en vervolgens een stagnatie van Qi tot gevolg. Omdat de lever verantwoordelijk is voor de vrije Qi stroom, en de leverenergie instaat voor de voeding van de pezen en spieren, zal overmatige stress nefast zijn voor een goede sportprestatie. Maar stress kan ook een positieve stimulans geven. Energetisch gezien kan een beetje stress de leverenergie beter doen stromen (free flow), waardoor de spieren en pezen voorzien worden van de nodige energie.


Samenvattend kunnen we stellen dat een acupuncturist de prestatie van de atleet helpt verbeteren op verschillende vlakken en verschillende tijdstippen:


- tijdens de trainingsperiode

- voor de wedstrijd

- herstel naar de wedstrijd


Een component die zeker aan bod komt bij sportbegeleiding is de hulp van acupunctuur bij stressmanagement.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page