top of page

Reuma
Kinesitherapie

Reuma is een verzamelnaam voor niet minder dan 200 verschillende ziekten. De reumatische aandoeningen kan men grosso modo onderverdelen in vier grote groepen:

 

  • De ontstekingsreuma's

  • De artrosen of slijtagereuma's

  • De weke delen reuma's (de reuma's buiten de gewrichten)

  • De reuma's van het skelet

 

Naast de normale behandelingen (o.a. massage, mobilisatie...) geven wij (kinesitherapeuten) ook raadgevingen in verband met het verminderen van pijn en het behouden van mobiliteit. Voor vele mensen met reuma neemt de kinesitherapeut een sleutelpositie in.

 

Voor patiënten met bepaalde aandoeningen is er een verhoogde terugbetaling voor o.a. kinesitherapie (E-pathologie).

 

Oefenen en voldoende bewegen is van zeer groot belang voor door reuma getroffen gewrichten. De bewegingen moeten steeds onbelast gebeuren. Bewegingen voorkomen immers artrose en ook de gevreesde verstijving in flexiestand (van de ellebogen, de heupen en de knieën) bij polyartritis en de wervelverstijving in gebogen stand bij de ziekte van Bechterew.

 

Ook bij bepaalde reuma's van het bot, zoals de ziekte van Paget, kunnen kinesitherapie en oefeningen een preventieve en behandelende rol hebben De kinesitherapeut kan richtlijnen geven voor het aanpassen van bepaalde oefeningen specifiek gericht naar de mobiliteit en het ziektebeeld van de patiënt.

reumatherapie.jpg
REUMA
bottom of page